• Welcome guest
  • Welcome. Guest

ABOUT Hikarie

TOP / ABOUT Hikarie

Inheriting DNA from 50 years ago and envisioning the next 50–100 years

Shibuya is a multi-genre entertainment hub that gathers music, videos, art and fashion, as well as contents and value-creating companies. Filled with people’s energy, creativity and opportunities, Shibuya has always been setting trend and culture. In particular, the Tokyu Cultural Hall has proposed trend-setting lifestyle since its opening in 1956. Inheriting such DNA, Shibuya Hikarie aims to become a “platform for creation and communication of new values” as a symbolic tower of the constantly changing town, Shibuya. Featuring various functions as offices, shops and cultural facilities, including a theater, Shibuya Hikarie is more than just a complex facilities – it connects with the town and creates lively communication of people, things and information.

Inheriting DNA from 50 years ago and envisioning the next 50–100 years

Tokyu Cultural Hall at the time of its opening

Space composition befitting of Shibuya’s communication hub

Shibuya Hikarie is a high-rise complex building with thirty-four floors above ground and four floors below. It is located at the east exit of Shibuya Station, one of Japan’s largest terminals served by eight train lines. Inheriting the DNA of Tokyu Cultural Hall which included Tokyo’s first planetarium, innovative large theater “Pantheon” and several movie theaters and propose the latest lifestyle, the mid-level cultural facilities consist of a full-fledged musical theater (2,000 seats), event halls (1,000 m2 and 300 m2) suited for creative events, and the Creative Space where talented artists can express themselves. The commercial facility, the face of Hikarie, is produced by the Tokyu Department Store. The upper part consists of offices aimed at future-oriented companies, which will allow the entire building to create new values as Shibuya’s communication hub.

Space composition befitting of Shibuya’s communication hub

Environment-friendly facility planning aimed at vitalization of entire Shibuya

Using the surrounding inclined terrain, Shibuya Hikarie is connected to various unique areas of Shibuya (Shibuya Station, Meiji-dori Avenue, Miyamasuzaka, towards Aoyama, etc.) via connecting passageways on five floors. The high-ceiling space (Urban Core) also extends from B3F to 4F and facilitates vertical movement.
Directly connected to Shibuya Station on the Tokyu Toyoko Line and Tokyo Metro Fukutoshin Line on B3F in particular, Shibuya Hikarie aims to improve the convenience of Shibuya as a transportation hub and vitalize the entire city of Shibuya by facilitating movement to/from the surrounding areas and creating liveliness. The building also boasts advanced environmental performance, such as natural ventilation for the adjacent Shibuya Station, and 30% of the total area is covered in green.

Environment-friendly facility planning aimed at vitalization of entire Shibuya

Exterior of Shibuya Hikarie

About the name and logo of Shibuya Hikarie

Shibuya Hikarie

Shibuya Hikarie was named with the wish to become Shibuya’s light that brightens the future and changes the world, as the innovative high-rise complex building that consists of offices, cultural facilities and shops and connects with the town.
 Based on the name “Hikarie” which means “towards the light” in Japanese, the logo images the letters “Hikarie” rising up with light and uses shining, bright gold as the key color.

Project Overview

Organization
  • Council for Promotion of the Shibuya New Cultural District Development Project
  • ・Tokyu
  • ・Tokyo Metro Co., Ltd.
  • ・TOHO Ltd.
  • ・Tanaka Building Co., Ltd.
  • ・Kae Building Co., Ltd.
  • ・Hirazen Building Co., Ltd.
Address 2-21-1, Shibuya, Shibuya-ku, Tokyo
Uses Shops, offices, cultural facilities, parking lot, etc.
Ground Area Approx. 9,640 m2
Floor Area Approx. 144,000 m2
Area by Use
  • Shops / Approx. 32,000 m2
  • Offices / Approx. 50,000 m2
  • Cultural facilities / Approx. 24,000m2
  • Others / Approx. 38,000m2
Floors 34 floors above ground, 4 underground floors
Height Approx. 182.5 m
Design Joint Venture by Nikken Sekkei Ltd. and Tokyu Architects & Engineers Inc.
Construction Joint Venture by Tokyu Corporation and Taisei Corporation
Opening April 26, 2012